Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Οι μαθητές του Πολιτιστικού Προγράμματος γνωρίζουν τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο EL GRECO! 2014




 Πολιτιστικό Πρόγραμμα:  Αισθητική και ερμηνεία της τέχνης ως πηγή Ιστορίας και Πολιτισμού"  

 Θέμα  συνάντησης : Δομήνικος Θεοτοκόπουλος- Το Μεγάλο ταξίδι 2014 έτος EL GRECO!

   Η διδασκαλία της ενότητας αυτής πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στο τμήμα Β3 κατά το σχολικό έτος 2013- 2014. Η ευαισθητοποίηση και η αγάπη των μαθητών για το μεγάλο ζωγράφο κινητοποίησε και τη συμμετοχή του τμήματος αυτού στο παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας με τίτλο :  ’Αισθητική και ερμηνεία της τέχνης ως πηγή Ιστορίας και πολιτισμού’. Παραθέτουμε την ενότητα αυτή και την παρουσίαση των εργασιών των ομάδων όπως παρουσίασαν οι μαθητές του τμήματος Γ3 πια στους υπόλοιπους μαθητές του προγράμματος!




 Λίγα λόγια για τη διδασκαλία…

   Η παραπάνω διδακτική πρόταση υλοποιήθηκε στα πλαίσια της ενότητας "Αναγέννηση και Ανθρωπισμός, ενότητα του σχολικού βιβλίου της Ιστορίας της Β Γυμνασίου και εξ' αφορμής των "400 χρόνων από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου". 


    Στόχος της διδασκαλίας είναι  να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ζωγράφου με τη χρήση υπολογιστών, λειτουργώντας συνεργατικά για την αναζήτηση και την κριτική επεξεργασία της τεχνοτροπίας του ζωγράφου, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τα έργα που φιλοτέχνησε στις πόλεις σταθμούς του μεγάλου ταξιδιού του. Επιπλέον στόχος αποτέλεσε η  καλλιέργεια της πολιτιστικής ευαισθησίας των μαθητών και η ενεργός συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις των ελληνικών Μουσείων για τον εορτασμό του  "παγκόσμιου έτους EL GRECO - 400 χρόνια από το θάνατό του". 

 Ομάδες Εργασίας

   Οι μαθητές δούλεψαν κατά ομάδες. Η καθεμία ομάδα ακολούθησε τον Δομήνικο  στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του. Η πρώτη ομάδα  ξεκίνησε από την Κρήτη, τη γενέτειρά του, ανακαλύπτοντας τον "Βυζαντινό Δομήνικο",  η δεύτερη ομάδα τον ακολούθησε στη Βενετία, ανακαλύπτοντας τον Αναγεννησιακό Δομήνικο, η τρίτη στη Ρώμη, ανακαλύπτοντας τον γνωστό πια "EL GRECO",  η τέταρτη ταξίδεψε μαζί του στο Τολέδο, ανακαλύπτοντας τον "Μανιεριστή Δομήνικο" και η πέμπτη στα μουσεία του  κόσμου, ανακαλύπτοντας τον κορυφαίο οικουμενικό ζωγράφο!

  Οι ταξιδιώτες- ομάδες εργασίας, αφού αναζήτησαν στο Διαδίκτυο και επεξεργάστηκαν κριτικά πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Θεοτοκόπουλου, συνέλλεξαν εικόνες από τα έργα του και δημιούργησαν εξαιρετικές παρουσιάσεις με άξονα την εξελικτική πορεία της τέχνης του ζωγράφου από το πρώιμο μέχρι το όψιμο στάδιο.

   Αξιολόγηση- Συμπεράσματα:

 Οι μαθητές γνώρισαν  τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο και συμμετείχαν με τις παρουσιάσεις τους, διαδικτυακά  στις πανελλήνιες πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του, λειτουργώντας σε ένα κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο!   Η  προσέγγιση   αυτή   συνέβαλε στην καλλιέργεια της πολιτιστικής ευαισθησίας των μαθητών σε θέματα τέχνης αλλά και στην  κινητοποίησή τους προς ένα  ευρύτερο  άνοιγμα της σχολικής τάξης σε  μουσειακούς χώρους.



Διδακτική Επίσκεψη: 

   Οι μαθητές βρήκαν στο Διαδίκτυο  τις εκθέσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στον Κόσμο για τον εορτασμό των 400 χρόνων από το θάνατο του Greco και οργάνωσαν  την επίσκεψή  τους,  προκειμένου να δουν από κοντά το υλικό που συνέλεξαν. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου  2015 είναι προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη  των μαθητών του προγράμματος μας στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΌ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στην περιοδική έκθεση του Μουσείου  «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν τον El Greco».     

 Οι παρουσιάσεις των 5  ομάδων βρίσκονται ολοκληρωμένες σε προηγούμενη ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο.(Μάης 2014)

Υπεύθυνη  Διδασκαλίας-Πολιτιστικού προγράμματος   Κούτχια Νεκταρία  Φιλόλογος