Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

2η ΔΙΚΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ 2015



   Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 η Γ Τάξη του Γυμνασίου Λουτρακίου στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, παρακολούθησε δύο εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο :  "Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 - Το καθήκον της μνήμης- όταν το παρόν συναντά το παρελθόν"  για το μάθημα της Ιστορίας  και  "Εισαγωγή στην Αρχαία Τραγωδία''  για το μάθημα της Ελένης.

Οι μαθητές αφού περιπλανήθηκαν στους χώρους της σπουδαίας Βιβλιοθήκης και  ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιδρύματος παρακολούθησαν  σε ομάδες τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα.

  "Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 - Το καθήκον της μνήμης- όταν το παρόν συναντά το παρελθόν"
    Όλη η ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο μέσω της  ιστορικής αφήγηση της Κας Αιμιλίας Καραλή.  Η αφήγηση εκτός από το οπτικό υλικό που βασίστηκε σε ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα, έδεσε διαθεματικά με την αφήγηση λογοτεχνικών κειμένων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών(Μπ. Μπρέχτ,  Γ. Θεοτοκά, Οδ. Ελύτη..) καθώς και με την εξαιρετική μουσική. Τα παιδιά μίλησαν με την Κ Καραλή, εξέφρασαν τις απόψεις τους, αξιοποίησαν την υπάρχουσα γνώση τους και  ενεπλάκησαν σ΄ ένα διαδραστικό διάλογο με τη βοήθεια των πολυμέσων, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο!

     Το παρόν συνάντησε το παρελθόν αλλά και το παρελθόν το παρόν σε μια ανάδρομη οπτική απεικόνιση και  παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων. Οι έννοιες της διαχρονικότητας, της συγχρονίας,  της ιστορικής συνέχειας, του κύκλου,  αναβίωσαν παγκόσμια πολεμικά γεγονότα της δεκαετίας του 40 αλλά και των μετέπειτα δεκαετιών, συνδέοντας τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τους πολέμους του Βιετνάμ, του Λιβάνου, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Αφγανιστάν αλλά και με τα σύγχρονα γεγονότα της Συρίας. 
     Όλο το πολιτικό και ιστορικό σκηνικό του Μεσοπολέμου παρουσιάστηκε  σε παγκόσμιο επίπεδο με άξονα την ανοδική πορεία του Χίτλερ και την επικράτηση του Ναζιστικού καθεστώτος, μέσα από στοχευμένα αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, όπως "Το αυγό του φιδιού", αλλά και μέσα από  λογοτεχνικά κείμενα του Μπρεχτ και   κορυφαία μουσικά έργα.
    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόμο και την αθλιότητα του  Γ' Ράιχ με απώτερο στόχο να εμπεδωθεί στα παιδιά ότι ο ρατσισμός και ο άκρατος εθνικισμός,  έχουν σαν αποτέλεσμα την έσχατη μορφή βαρβαρότητας και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 


    Μεγάλο μέρος της παρουσίασης αφορούσε στη συμμετοχή της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ιταλική επίθεση, στο 'ΟΧΙ' του Ελληνικού λαού, στη γερμανική εισβολή, στην Κατοχή, στην πείνα, στην Εθνική Αντίσταση αλλά και στα ολοκαυτώματα των Γερμανών στην Ελλάδα.
    Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  αριστουργηματικά με την ανασύνθεση της Γκουέρνικα του Πικάσο παρουσιάζοντας διαδραστικά τους συμβολισμούς του πίνακα που αντιστοιχούν μορφές και γεγονότα από το παρελθόν και το παρόν των πολέμων από το 1940 έως σήμερα.

    
   Ευχαριστώ πολύ τους μαθητές για το ήθος και το σεβασμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι μαθητές τίμησαν το αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου,  ρίγησαν από συγκίνηση και βγήκαν ενθουσιασμένοι από την αίθουσα!  Το θερμό χειροκρότημα και οι συνεχείς συζητήσεις τους  και οι προβληματισμοί τους το επιβεβαίωσαν.



      Ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός ανήκει όμως στο Σχολείο μας,  γιατί τέτοιου είδους διδακτικές επισκέψεις αποτελούν αφορμή προβληματισμού και περίσκεψης , ενισχύουν την ιστορική ενσυναίσθηση και τη δημιουργία ιστορικής συνείδησης των μαθητών σε μια εποχή που έχουμε όλοι το δικαίωμα να διαφυλάξουμε το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αξία της ελευθερίας !

                                                                Κούτχια Νεκταρία
        Υποδιευθύντρια Γυμνασίου Λουτρακίου/ Υπεύθυνη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων