Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2014



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

 Την Τρίτη στις 16 Δεκεμβρίου 2014 οι μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος του Γυμνασίου Λουτρακίου επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα μεγαλύτερα  και σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας!  Κι αυτό γιατί το Πολεμικό Μουσείο με βάση τον ιδρυτικό του νόμο έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και την παρουσίαση πολεμικών κειμηλίων, την τεκμηρίωση και τη μελέτη της πολεμικής ιστορίας καθώς και την προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους.

Πρώτο μέρος της επίσκεψης:  Μεθοδολογία έρευνας- Επεξεργασία Ιστορικών ντοκουμέντων.

   Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη νεότερη Ιστορία της χώρας μας μέσα από ένα  πλήρως τεκμηριωμένο ιστορικό αρχείο. Έλαβαν γνώση για τον τρόπο επεξεργασίας των ιστορικών ντοκουμέντων, την ταυτοποίηση και τη διερεύνηση των ιστορικών πρωτογενών πηγών μέχρι την έκθεση τους στις προθήκες του Μουσείου.  Εν συνεχεία γνώρισαν τη μεθοδολογία της έρευνας και την  εργασία ενός ιστορικού. Έτσι λοιπόν προσωπικά αρχεία αγωνιστών, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών, εφημερίδες και περιοδικά εποχής, επιστολικά δελτάρια και ημερήσιες διαταγές Μονάδων του 19 και 20 ου αιώνα αποτέλεσαν την έρευνα της ομάδας μας κατά το πρώτο μέρος της επίσκεψης.
   Εντύπωση έκανε στην ομάδα μας το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο. Το Μουσείο διαθέτει 20.000 φωτογραφίες από το 1897 μέχρι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων 1955-1959, ταξινομημένες σε ενότητες που αφορούν τις διάφορες ιστορικές περιόδους.



  
 
Δεύτερο μέρος επίσκεψης: Ξενάγηση τον εκθεσιακό χώρο 

     Την ξενάγηση  ανέλαβαν  οι κ. Παπαδάκης Σ. και κ. Κατσαρίδης, στρατιώτες υπηρετούντες στο Πολεμικό Μουσείο και η κ. Κούτχια Ν. καθηγήτρια του Γυμνασίου Λουτρακίου και υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας. Τα εκθέματα του Μουσείου ήταν οργανωμένα κατά χρονολογική σειρά. Στο χώρο υποδοχής του Μουσείου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη μεγάλη συλλογή των στολών και των σημαιών.

 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ- ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ:  Στον πρώτο όροφο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από την προϊστορική εποχή, την κλασική αρχαιότητα μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους και τον Μ.  Αλέξανδρο. Είδη και υλικά κατασκευής εργαλείων, ομοιώματα πλοίων, όπλων και πολιορκητικών μηχανών, γραφήματα οχυρωματικών θέσεων, τοιχογραφίες τάφων μέχρι και χάρτες εκστρατείας και γραφήματα των σημαντικότερων μαχών  του Μ. Αλεξάνδρου φιλοξενούνται στις αίθουσες του Μουσείου.

 ΒΥΖΑΝΤΙΟ:  Η ιστορία ζωντανεύει στην αίθουσα του Βυζαντίου μέσα από τα γεγονότα και τους αγώνες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, την εξάπλωση της σε όλη τη Μεσόγειο , την επικράτηση του Χριστιανισμού,  την ακμή και  το τέλος της   με την Άλωση της Βασιλεύουσας 1453.   
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ:   Η συνέχεια αφορά στην Ελληνική Επανάσταση και στους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία. Η προσφορά των δασκάλων του γένους τονίζονται με ιδιαίτερο αφιέρωμα στη χάρτα του Ρήγα.  Απεικονίσεις ηρώων, χειρόγραφα, πολύτιμα όπλα καθώς και ζωγραφικοί πίνακες  αποτυπώνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την Ιστορία της επανάστασης και  τη  θυσία των Ελλήνων.
 


 ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 1828-1911/ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ:  Έργα τέχνης, κειμήλια, λιθογραφίες, φωτογραφίες όπλα και λάφυρα αναβιώνουν τις προσπάθειες του μικρού νεοσύστατου κράτους να επιβιώσει και να απελευθερώσει τους αλύτρωτους αδερφούς. Χαρακτηριστικό είναι το αφιέρωμα στον Μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά (1904-1908).

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913:  Το ταξίδι στην Ιστορία μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου συνεχίζεται στην αίθουσα των Βαλκανικών Πολέμων. Εδώ φιλοξενούνται έργα της ζωγράφου και ανταποκρίτριας Θάλειας Φλώρα Καραβία που καταγράφει με την ευαισθησία του καλλιτέχνη από την πρώτη γραμμή του πολέμου, τους θριάμβους και τις θυσίες των Ελλήνων. Σημαίες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, όπλα διηγούνται ιστορίες για νικηφόρες  Ναυμαχίες του Αιγαίου  καθώς και για τη νικηφόρα προέλαση των στρατιωτικών μεραρχιών, στην Ήπειρο και  στη Μακεδονία.
  

 Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ- ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Όπλα, άρματα μάχης, πολυβόλα, στολές, σημαίες σηματοδοτούν την εποχή του Α Παγκοσμίου πολέμου 1914-1918. Έργα τέχνης, φωτογραφίες και λάφυρα περιγράφουν τις προσπάθειες των Ελλήνων για την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας  αλλά και την άδοξη κατάληξη της με το βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία.

 ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940- ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ 1941- ΜΑΧΗ ΟΧΥΡΩΝ- ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ: Έργα τέχνης, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπλα, στολές, λάφυρα καταγράφουν τις νίκες των Ελλήνων τους θριάμβους στο πεδίο της μάχης, τις εμπειρίες και τις κακουχίες του πολέμου. Η εισβολή του Χίτλερ στην Ελλάδα το 1941 δεν θα κάμψει τους Έλληνες. Ζωντανές μαρτυρίες τα οχυρά Μακεδονίας, Θράκης και Κρήτης. Ειδικά αφιερώματα εξιστορούν τα κατορθώματά τους στο Μουσείο.






ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ:  Η Κατοχή και το βαρύ τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει ο Ελληνικός λαός, η Αντίσταση και η Απελευθέρωση αποτυπώνονται ζωντανά μέσα από το φωτογραφικό υλικό του Μουσείου στον ημιώροφο
                                        


ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΥΠΡΟΥ:  Κειμήλια, φωτογραφίες, σπάνιο αρχειακό υλικό, παράσημα και μετάλλια ολοκληρώνουν την εντυπωσιακή ξενάγησή μας στο Μουσείο.

Η περιήγησή μας στο Μουσείο δεν θα μπορούσε να παραλείψει τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου όπου εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών, λάφυρα, οπλισμό του πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

   Θα θέλαμε εκ μέρους του σχολείου μας να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό του Μουσείου για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση και γενικότερα για τη φιλοξενία. Η εμπειρία που ζήσαμε μέσω αυτής της βιωματικής δράσης ήταν μοναδική !         

 Κούτχια Νεκταρία
Υπεύθυνη Πολιτιστικού προγράμματος Γυμνασίου Λουτρακίου