Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Γιάννης Πολυβώτης στο σχολείο μας: Λογοτεχνία και τυφλοκώφωση. Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τα παιδιά.

 Τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη επισκέφτηκε το σχολείο μας ένας νέος λογοτέχνης. Πρόκειται για τον Γιάννη Πολυβώτη, έναν 35χρονο αρχιτέκτονα από τη Δράμα, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας της Γ' Γυμνασίου από τις φιλολόγους Αναστασία Καραδήμα και Κατερίνα Κουρούνη, ενώ συνδυάστηκε και με τους άξονες αξιολόγησης του σχολείο "Σχολείο και Κοινότητα" και "Σχέσεις μεταξύ μαθητών". 

Ο Γιάννης Πολυβώτης έχει βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ ποιήματα, διηγήματα και ταξιδιωτικά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Πρόσφατα το διήγημά του "Τα μυρμήγκια" τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα "Οδός Αέρηδων" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός. Ταυτόχρονα ο Γιάννης Πολυβώτης πάσχει από τυφλοκώφωση, ένα σύνθετο είδος αναπηρίας που συνδυάζει απώλεια όρασης και ακοής. 

Σκοπός της επίσκεψής του στο Γυμνάσιό μας ήταν να συζητήσει με τους μαθητές τόσο για το λογοτεχνικό του έργο, απόσπασμα του οποίου είχαν διδαχτεί στην τάξη, όσο και για το ζήτημα της αναπηρίας. Οι μαθητές της Γ' τάξης που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν ελεύθεροι να ρωτήσουν τον Γ. Πολυβώτη ό,τι τους προβλημάτιζε, είτε αυτό αφορούσε τις δυσκολίες του να είσαι νέος λογοτέχνης που κυνηγάς το όνειρό σου στη σύγχρονη Ελλάδα, είτε το πώς είναι να βιώνεις αναπηρία, τις δυσκολίες προσβασιμότητας, τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τον ψυχολογικό αντίκτυπο. 

Ο Γ. Πολυβώτης μίλησε στα παιδιά με ευθύτητα, αγκάλιασε όλες τις ανησυχίες τους και ανταποκρίθηκε σε όλες τις ερωτήσεις με άνεση, μιας και όπως είπε η αναπηρία είναι γι' αυτόν μια ταυτότητα και είναι σημαντικό τα άτομα με αναπηρία να ενημερώνουν τον μη ανάπηρο πληθυσμό. Ο Γ. Πολυβώτης μαγνήτισε πραγματικά τους μαθητές με τη δυνατή και γεμάτη θετική ενέργεια προσωπικότητά του, τους ενέπνευσε, δώρισε δυο αντίτυπα του βιβλίου του στη σχολική βιβλιοθήκη και έλαβε από τα παιδιά ως αναμνηστικό δώρο ένα βιβλίο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ.  

Οι διοργανώτριες φιλόλογοι Αναστασία Καραδήμα και Κατερίνα Κουρούνη θέλουμε να ευχαριστήσουμε εγκάρδια τον συγγραφέα για την επίσκεψή του, του ευχόμαστε να έχει έναν μακρύ και ανοδικό δρόμο στη νεοελληνική λογοτεχνία και ευχόμαστε αυτή η πρώτη επίσκεψή του να είναι αρχή για να παγιωθεί ένας θεσμός συναντήσεων στο σχολικό περιβάλλον. 

Η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος διδασκόντων τον ευχαριστούν επίσης και του εύχονται τα καλύτερα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.   

Παρακάτω παρατίθεται ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε εκπομπή της Ertflix για την προσβασιμότητα στην οποία ήταν καλεσμένος. 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΤΥΦΛΟΚΩΦΩΣΗ