Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Τριήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με το Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Η πόλη στη λογοτεχνία"

 

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 οι τριάντα μαθητές που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η πόλη στην Λογοτεχνία» ξεκίνησαν για την προγραμματισμένη τριήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της εκδρομής ήταν οι μαθητές, με αφετηρία λογοτεχνικά κείμενα για τη Θεσσαλονίκη, να αντιληφθούν και να μπορούν να εντοπίσουν τη συνύπαρξη διαφορετικών όψεων του χρόνου πάνω στην πόλη, όπως αποτυπώνεται στα μνημεία και τα κτίρια διαφορετικών χρονολογικών περιόδων.  

Το απόγευμα της πρώτης — βροχερής — μέρας οι μαθητές επισκέφτηκαν την υπέροχα φωτισμένη «Αγορά Μοδιάνο» και την Πλατεία Αριστοτέλους.

 Η Δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου, όπου οι μαθητές έκαναν μια περιδιάβαση στην ποικίλη ανθρωπογεωγραφία και αρχιτεκτονική της πόλης. Από την κορυφή του Λευκού Πύργου αγναντέψαμε όλη την πόλη, με τον Πύργο του ΟΤΕ να δεσπόζει και τον Θερμαϊκό να απλώνεται μπροστά μας. Η βόλτα στη Νέα Παραλία που ακολούθησε ήταν γεμάτη ιστορίες για τον Μεγαλέξανδρο και αιωρούμενες ομπρέλες. Ο εναλλακτικός πεζόδρομος της Ναυαρίνου, ο δρόμος με τις διαφορετικές αρχιτεκτονικές ταυτότητες, που φιλοξενεί από το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου και τη Ροτόντα έως τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες πολυκατοικίες αλλά και πιο κάτω η Αγία Σοφία και οι Κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη ήταν οι επόμενοι σταθμοί της ξενάγησης, γεμάτοι ιστορίες κι αυτοί. Το μεσημέρι μας βρήκε σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, αυτό του εμπορικού κέντρου Cosmos, ενώ το βράδυ απολαύσαμε τα γραφικά πλακόστρωτα στα Λαδάδικα.

Αφήσαμε τον πολιούχο Άγιο και τις κατακόμβες του για την τρίτη ημέρα της εκδρομής μας, ενώ διαλέξαμε να αποχαιρετίσουμε την πόλη ψηλά από τα τείχη, «μέσα στο Γεντί Κουλέ», με μια υπέροχα οργανωμένη ξενάγηση στη βαριά ιστορία του μνημείου από την αρχαιολόγο κ. Σαρρηγιαννίδου της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης. 

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των παιδιών για την αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Ευχαριστούμε και τον συνάδελφο Βασίλη Στεφανάτο που ήταν συνοδός στην εκδρομή μας και διευκόλυνε με κάθε τρόπο την υλοποίηση του Προγράμματος. Πολλά συγχαρητήρια στα υπέροχα τριάντα παιδιά που είχαμε μαζί μας για την άριστη συμπεριφορά τους και που υπήρξαν τα ίδια εξαιρετικοί ξεναγοί των συμμαθητών τους στα μνημεία και τα κτίρια που συναντήσαμε. Τέλος, ως υπεύθυνη του προγράμματος ευχαριστώ τις δύο συναδέλφους μου, κ.Μπέλεση και κ.Χαρίτου, των οποίων οι γνώσεις για την πόλη υπήρξαν πολύτιμες στον σχεδιασμό της περιήγησής μας εκεί και που χωρίς την βοήθεια και την παιδαγωγικότητα και τον επαγγελματισμό τους τίποτα δε θα είχε κατορθωθεί. Υπήρξαμε πολύ καλή ομάδα!

Όλα κύλησαν όμορφα τελικά και παρόλο που ξεκινήσαμε με κακοκαιρία ο μακεδονικός ήλιος έλαμψε και φώτισε την εκδρομή μας.

Η δουλειά που κάναμε μαζί με τα παιδιά στη διάρκεια όλου του προγράμματος υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο και θα ανανεωθεί με νέα κείμενα και φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη εντός των επόμενων ημερών.

 https://padlet.com/anast0107/padlet-1mg61w09wme3ngjr

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του Προγράμματος

Αναστασία Καραδήμα

Μαρία Μπέλεση

Δέσποινα Χαρίτου



     Η Αγορά Μοδιάνο.                                       Η πλατεία Αριστοτέλους. 


Ο Λευκός Πύργος.




Το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου και οι <<Ομπρέλες>> του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσ/κης. 

 Η πλατεία Ναυαρίνου μπροστά στο Ανάκτορο του Γαλέριου. 




Ψηλά η Αγία Σοφία και εμείς χαμηλά στις κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη. 


                                                                                           Η Ροτόντα και ο μουσουλμανικός μιναρές. 


Στα Λαδάδικα. 


                Ο  Άγιος Δημήτριος και η κρύπτη με τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου. 


Κάποτε Ρωμαϊκό Λουτρό, έπειτα κρήνη απ' όπου έρρεε αγίασμα. 


Η είσοδος στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) και η παρέα μας με την αρχαιολόγο κ.Σαρρηγιαννίδου. 

 Το Επταπύργιο (εσωτερική άποψη).


Η πόλη ψηλά από τα τείχη και στο βάθος η κορυφή του Ολύμπου.