Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ισχύει για τις απουσίες

Π.Δ. 39/2014 για τα Γυμνάσια

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΔΙΑΚΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ

ΦΟΙΤΗΣΗ

 

< = 14,5

 

< = 64

< = 114

Επαρκής

Από  115  μέχρι  και 164

Ελλιπής

164 >

Ανεπαρκής

14,5 >

και διαγωγή κοσμιότατη

< =  64

< = 164

Επαρκής

Από  165  μέχρι και 214

Ελλιπής

214 >

Ανεπαρκής

 

64 >

 

Ανεπαρκής

 

 

 Α) Επαρκής φοίτηση : Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), εκ των οποίων το όριο  τίθεται  μέχρι και ( 64) εξήντα τέσσερις, το περισσότερο, αδικαιολόγητες.

Κατ’ εξαίρεση ο Σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει επαρκή τη φοίτηση μαθητή, ο οποίος σημείωσε περισσότερες από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες και όχι πέρα των εκατόν εξήντα τεσσάρων (164), με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες του οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, η επίδοση του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, με την έννοια ότι ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των τριών τριμήνων, είναι τουλάχιστον δεκατέσσερα μισό (14,5) και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.»

 

Β) Eλλιπής φοίτηση : O Σύλλογος των διδασκόντων μπορεί με ειδική πράξη  να χαρακτηρίσει ελλιπή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν εξήντα τέσσερις (164) και όχι περισσότερες από διακόσιες δεκατέσσερις (214) απουσίες, εφόσον όλες οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται από νοσοκομείο, ή για ειδικές περιπτώσεις, σύμφωνα με το νόμο, ενώ η επίδοση του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη. Μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ελλιπής παραπέμπονται τον Σεπτέμβριο σε προφορική και γραπτή εξέταση σε όλα τα  μαθήματα.

 

Γ) Ανεπαρκής φοίτηση : «Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εξήντα τέσσερις (64) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία περίπτωση από τα παραπάνω. Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.»

                                                          

Τακτική παρακολούθηση φοίτησης

 Άρθρο 25 (όπως αντικ/θηκε με το Αρ.3 του Π.Δ. 485/83)
Παρ. 1. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο κηδεμόνας του. Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών -τμήματος ή τάξεως-, αφού ενημερώσει τον Δ/ντή του σχολείου, ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη τριάντα (30) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με την μέριμνα του σχολείου από 1 έως 5 κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε και από 15 έως 20 Μάη για το πρώτο 15/μερο του ίδιου μήνα.
Με την παραπάνω επιστολή ο κηδεμόνας ενημερώνεται και για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη σχολική κατάσταση του μαθητή.

Παρ. 2. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή οφείλει να προσέρχεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου για να ενημερώνεται υπεύθυνα για τη φοίτηση του μαθητή λαμβάνοντας σχετικό ενυπόγραφο σημείωμα του υπεύθυνου καθηγητή. Η επιστολή της §1 αποστέλλεται στο κηδεμόνα ανεξάρτητα από την προσέλευση του ή όχι στο σχολείο και είναι ανεξάρτητη από το ενυπόγραφο σημείωμα.

Παρ. 3. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο ημέρες, είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ο ίδιος, το αργότερο μέχρι και τη δεκάτη μέρα από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και την διάρκεια της ασθένειας.
Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Μετά την ανωτέρω προθεσμία κανένα δικαιολογητικό υποβαλλόμενο εκπρόθεσμα δεν γίνεται δεκτό. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται με αίτηση και καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο απαραιτήτως.
Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο ημερών, λόγω ασθενείας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων, αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα που προσκομίζεται από τον ίδιο αποκλειστικά δέκα μέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο.
Με τον τρόπο αυτό ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ δέκα ημέρες αθροιστικά για όλο το έτος.