Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ


   Την Πέμπτη 11-4-2024 το Γυμνάσιο Λουτρακίου πραγματοποίησε για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, διδακτική επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά και στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την επίσκεψη οργάνωσαν οι Υποδιευθύντριες του σχολείου μας, κα Καταπόδη Τερψιχόρη και κα Κούτχια Νεκταρία, στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών. Την  εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγητές : Βασιλοπούλου Γεωργία, Μανιφάβας Παναγιώτης, Μαλατρά Παναγιώτα, Παπουτσή Βασιλική και Πετροπούλου Ελισσάβετ.

  Οι μαθητές επισκέφθηκαν το στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και γνώρισαν την ιστορία των επίλεκτων ταγμάτων του Έθνους μας. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας μας παρουσίασε λεπτομερώς την ένδοξη πολεμική δράση των Ευζώνων, που τους ανήγαγε σε σύμβολα ηρωισμού από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 έως τους Βαλκανικούς πολέμους και από τη Μικρασιατική Εκστρατεία ως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

  Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, άξιοι συνεχιστές της ευζωνικής παράδοσης, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς είναι ταγμένοι σε αποστολές τελετουργικού χαρακτήρα. Στέκονται στωικά και αδιάλειπτα παρόντες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο Προεδρικό Μέγαρο, άγρυπνοι φρουροί «μιας κλίνης εστρωμένης των αφανών», όπως έγραψε ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους, θεματοφύλακες της ιστορίας και της δημοκρατίας μας.

  Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας μίλησε στους μαθητές μας και για τη σημερινή αποστολή των Ευζώνων και την εκπαίδευσή τους. Σήμερα, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς προέρχονται από τις τάξεις των εθελοντών οπλιτών του Πεζικού και η εκπαίδευσή τους αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, με σκοπό τη σωματική και πνευματική προετοιμασία τους για το δύσκολο και υψηλό καθήκον τους. Ακοίμητοι φρουροί ιστορίας και πολιτισμού, αποτίνουν φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όλο το εικοσιτετράωρο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ως ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας, οι Εύζωνες πραγματοποιούν την έπαρση και υποστολή της Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

  Οι μαθητές μας γνώρισαν την ευζωνική στολή που έχει μακρά ιστορία και ισχυρό συμβολισμό. Ταυτισμένη με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, καθώς ήταν η φορεσιά των οπλαρχηγών της Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών, αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Κάθε κομμάτι της στολής έχει ισχυρό συμβολισμό. Η χειμερινή ενδυμασία των μελών της Προεδρικής Φρουράς είναι ο σκούρος μπλε ντουλαμάς της στολής των Μακεδονομάχων, ο οποίος επελέγη ως φόρος τιμής στους μακεδονικούς αγώνες του ελληνισμού. Ο χακί ντουλαμάς της στολής των βαλκανικών πολέμων φοριέται καθημερινά από τους Εύζωνες κατά τη θερινή περίοδο. Επιπλέον, η Προεδρική Φρουρά, θεματοφύλακας ιστορίας και πολιτισμού, διατηρεί στο αρχείο των εθνικών παραδοσιακών ενδυμασιών της, την κρητική ευζωνική στολή, ως φόρο τιμής στους αγώνες της νησιωτικής Ελλάδας, την ποντιακή στολή, την παραδοσιακή στολή του Βρακοφόρου του Αιγαίου και τη θρακιώτικη ενδυμασία. Οι Εύζωνες τις φορούν κατά περίπτωση  σε ημέρες μνήμης και τιμής.

  Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το τσαρουχοποιείο της Προεδρικής Φρουράς που είναι το μοναδικό στο είδος του εργαστήριο στο οποίο κατασκευάζονται και συντηρούνται τα θρυλικά τσαρούχια των Ευζώνων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που με την τέχνη τους διαφυλάσσουν με αστείρευτο ζήλο την παράδοση της αυθεντικής χειροποίητης κατασκευής των τσαρουχιών. Κάθε τσαρούχι φέρει στη σόλα του ένα πέταλο στο τακούνι και ανάλογα με το μέγεθος, έως 60 καρφιά, τα οποία και παράγουν τον επιβλητικό θόρυβο κατά  το χαρακτηριστικό βάδισμα των Ευζώνων. Η παράδοση λέει ότι οι Εύζωνες χτυπούν με δύναμη τα πόδια τους στο έδαφος, ώστε να ακούν οι πρόγονοί μας ότι είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι. Τέλος, στη μύτη των τσαρουχιών προστίθεται μαύρο μαλλί, το οποίο αφού κουρευτεί, σχηματίζει τη χαρακτηριστική φούντα των τσαρουχιών. Ο θρύλος αναφέρει ότι μέσα σε αυτές, οι κλεφταρματολοί έκρυβαν μικρές λεπίδες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να τραυματίσουν τον εχθρό, στις μάχες σώμα με σώμα.

  Φεύγοντας από το στρατόπεδο, επισκεφθήκαμε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή και παρακολουθήσαμε με δέος την εντυπωσιακή αλλαγή της φρουράς των Ευζώνων.

Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία!

                                                                                      Κούτχια   Νεκταρία

                                                                                         Υποδιευθύντρια