Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 

Ταξίδι στην Ιστορία μέσω της Τέχνης

 Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 το Γυμνάσιο Λουτρακίου, στα πλαίσια του πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο μας με τίτλο «Ιστορία και τέχνη σ΄ ένα ταξίδι πολιτισμού και αισθητικής», πραγματοποίησε Διδακτική επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών. Αρχηγός της εκδρομής η κ. Κούτχια  Νεκταρία, Υποδιευθύντρια και Συντονίστρια του Προγράμματος, με τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Νανόπουλο Γεώργιο και συνοδούς καθηγητές, τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, την κ. Αθανασιάδη Ευφημία και τον κ. Σιδερίδη Αλκιβιάδη.

  Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος, έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο, μελετώντας την Ιστορία μέσα από την Τέχνη. Οι μαθητές δούλεψαν  σε ένα διδακτικό σενάριο Ιστορίας μέσω της μελέτης της Τέχνης, σε ομάδες εργασίας, προκειμένου να αντλήσουν ιστορικά στοιχεία από πίνακες σπουδαίων ζωγράφων, να αναλύσουν ιστορικά γεγονότα, και να ερμηνεύσουν ιδιαίτερες πτυχές της Ιστορίας, αξιοποιώντας ζωγραφικούς πίνακες, ως ιστορική πηγή.  Στο ταξίδι μας αυτό, κατά την επιτόπια έρευνα και σπουδή της ομάδας μας στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε και μια εξαιρετική ξεναγό την οποία ευχαριστούμε θερμά για την εμπεριστατωμένη ξενάγησή της. 

  Όλη η Ιστορία της Ελλάδας πέρασε μέσα από πίνακες ζωγραφικής και θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης, η οποία φιλοξενεί πάνω από 1000 έργα της Νεοελληνικής Τέχνης. Οι μαθητές έκαναν ένα βιωματικό ταξίδι στο χρόνο, με διαδραστική ξενάγηση, επιτόπια έρευνα και παρατήρηση. 

  Η Τέχνη μας ταξίδεψε στις αίθουσες της Πινακοθήκης, σ΄ ένα ταξίδι αισθητικής απόλαυσης, Ιστορίας και Πολιτισμού, από τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή εποχή, μέχρι τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τη Νεοελληνική Τέχνη και τη Σύγχρονη ζωγραφική.                                  

Η εμπειρία που ζήσαμε ήταν μοναδική!!!

 

Κούτχια Νεκταρία

Υποδιευθύντρια – Συντονίστρια Προγράμματος