Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές της Β΄Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας επισκέφθηκαν το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Την  Διδακτική επίσκεψη οργάνωσε η Υποδιευθύντρια Κούτχια Νεκταρία, ενώ αρχηγός της επίσκεψης ήταν η Υποδιευθύντρια κ. Κ Καταπόδη Τερψιχόρη. Την εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγητές του σχολείου μας, Παπουτσή Βασιλική, Κουρούνη Αικατερίνη, Δημητρίου Ξενοφώντας,  Παπαδά Φωτεινή και  Λυκίδη Λίνα. 

  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το  Νομισματικό Μουσείο που θεωρείται το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

  Το τριώροφο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου, όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, είναι γνωστό με την επωνυμία "Ιλίου Μέλαθρον" και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1878-1880, και αποτελούσε την κατοικία του Αρχαιολόγου της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκου Σλήμαν. Ήταν το πλουσιότερο μέχρι εκείνη την περίοδο ιδιωτικό κτίριο των Αθηνών και θεωρείται το σημαντικότερο έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ εμπνευσμένο από την ιταλική νεοαναγεννησιακή αρχιτεκτονική  σε συνδυασμό με τον αθηναϊκό νεοκλασικισμό.

  Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου από εξειδικευμένες Ξεναγούς- Αρχαιολόγους.

  Εντύπωση έκανε στους μαθητές η συλλογή από  500.000 νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα- που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα, με  πλουσιότερες συλλογές  αυτές των αρχαίων νομισμάτων, που αφορούν από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για τα νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και των ηγεμόνων του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, της ρωμαϊκής Δημοκρατίας, των ρωμαίων αυτοκρατόρων και των επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εξίσου σημαντικές ήταν και  οι συλλογές των βυζαντινών και μεσαιωνικών νομισμάτων, που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα.

  Η περίοδος από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα καλύπτεται από νομίσματα των περισσότερων  κρατών του νεώτερου και σύγχρονου κόσμου. Έμφαση δίνεται στα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στον ελλαδικό χώρο αυτούς τους αιώνες, όπως κοπές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, νομίσματα ευρωπαϊκών κρατών και αυτοκρατοριών, καθώς και κέρματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους.

  Εξαιρετικά ήταν και τα μετάλλια που διασώζουν πλήθος πληροφοριών για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά και για απεικονίσεις κτισμάτων, πόλεων και ολόκληρων περιοχών, εκφράζοντας την τέχνη της κάθε εποχής από την Αναγέννηση έως σήμερα.

  Οι μαθητές θαύμασαν την ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση του κτηρίου που εκφράζει το μεγάλο πάθος του Σλήμαν για την αρχαιότητα. Οι τοιχογραφίες αναπαράγουν θέματα από τις πομπηιανές κατοικίες, που την περίοδο αυτή η ανακάλυψή τους είχε εντυπωσιάσει όλη την Eυρώπη. Επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων συγγραφέων, από τον Όμηρο, τον Hσίοδο, τον Πίνδαρο, τον Λουκιανό κ.ά. είναι γραμμένα στους τοίχους, εκφράζοντας την ιδιαίτερη αγάπη του Σλήμαν για την αρχαιοελληνική γραμματεία. Ζωγράφος ήταν ο Σλοβένος Γιούρι Σούμπιτς, γνωστός για το έργο του στη Bιέννη και το Παρίσι. Τα ψηφιδωτά δάπεδα κατασκευάστηκαν από ιταλούς ψηφοθέτες και παρουσιάζουν αντικείμενα που βρήκε ο Σλήμαν στις ανασκαφές του ή θέματα εμπνευσμένα από αυτά.

   Οι μαθητές μετά την επίσκεψή τους στο Μουσείο με τη συνοδεία των καθηγητών και των ξεναγών είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στον πιο γνωστό δρόμο της πόλης των Αθηνών, την Πανεπιστημίου, και να θαυμάσουν τα τρία κορυφαία κτίρια της αθηναϊκής τριλογίας του νεοκλασικισμού, την Ακαδημία των Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και  την  Εθνική Βιβλιοθήκη, κάνοντας ένα περίπατο στο χρόνο, μαθαίνοντας την ιστορία των κτηρίων που σχεδιάστηκαν για να κοσμήσουν την νέα πρωτεύουσα που θα αντιπροσώπευε το κύρος της εξουσίας του βασιλιά Όθωνα. Ο σπουδαίος Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν σχεδίασε το 1856 την Ακαδημία Αθηνών που στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ, όπως επίσης και την Εθνική Βιβλιοθήκη με την επίβλεψη των εργασιών από τον Τσίλλερ, ενώ ο αδερφός του Κρίστιαν Χάνσεν σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα στο κτίριο του Πανεπιστημίου που καθιερώθηκε να ονομάζεται «Προπύλαια του Πανεπιστημίου», στεγάζεται η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η Αίθουσα Τελετών ορκωμοσίας των πτυχιούχων φοιτητών, ενώ στα αμφιθέατρά του φιλοξενούνται κυρίως επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Διοικητικό προσωπικό του Μουσείου για την ζεστή φιλοξενία και  τις εξαιρετικές ξεναγούς μας για την εμπεριστατωμένη ξενάγησή τους. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία βιωματικής μάθησης για όλους μας!

Κούτχια Νεκταρία

Υποδιευθύντρια Γυμνασίου Λουτρακίου