Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Διδακτική – Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ’ γυμνασίου στα Καλάβρυτα

 

Διδακτική – Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ’ γυμνασίου

«Οδοιπορικό στους  μαρτυρικούς  τόπους  του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος-

 Μέγα Σπήλαιο- Καλάβρυτα » Επετειακό Αφιέρωμα 80 χρόνια  1943-2023

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Λουτρακίου, πραγματοποίησαν Διδακτική- Εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, με τίτλο «Οδοιπορικό στο μαρτυρικούς τόπους του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος- Μέγα Σπήλαιο- Καλάβρυτα», με αρχηγό της επίσκεψης τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Νανόπουλο Γεώργιο και επιστημονική υπεύθυνη καθηγήτρια της διδακτικής επίσκεψης και Μέντορα την κ. Κούτχια Νεκταρία, Φιλόλογο-Ιστορικό, η οποία πραγματοποίησε και την ξενάγηση. Βοηθός του προγράμματος ήταν η κ. Βασιλοπούλου Γεωργία, ενώ συνοδοί καθηγητές ήταν η κ. Αθανασιάδη Ευφημία και η κ. Καραδήμα Αναστασία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν και οι νέοι καθηγητές του σχολείου μας, κ. Δημητρίου Ξενοφώντας, κ. Σιδερίδης Αλκιβιάδης και κ. Κατσαμάκης Θεόδωρος, στο πλαίσιο του  προγράμματος Μέντορα- Νέοι Εκπαιδευτικοί,  «Πρόγραμμα Εισαγωγής στο Επάγγελμα  2023-2024».

 Οι μαθητές αφού διδάχτηκαν το Χρονικό του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος μέσα στη σχολική τάξη και επεξεργάστηκαν τις ιστορικές μαρτυρίες των διασωθέντων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν..τους αυθεντικούς τόπους, όπου έλαβε χώρα η θηριωδία του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές ακολούθησαν το οδοιπορικό στα μαρτυρικά χωριά των Καλαβρύτων, από το Μέγα Σπήλαιο, μέχρι τα Καλάβρυτα, τον τόπο εκτέλεσης «Λόφο Καππή», ενώ κατέληξαν στο Δημοτικό Σχολείο, όπου στεγάζεται το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, συμμετέχοντας σε μια μοναδική εμπειρία βιωματικής εκπαίδευσης.

Πρώτη στάση του Οδοιπορικού το Μέγα σπήλαιο:  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν έναν από τους ιερότερους χώρους της Ορθοδοξίας αλλά και από τους ιστορικότερους αφού συγκεντρώνει ιστορία αιώνων, από τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία! Η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, λαξευμένη σε έναν κατακόρυφο και επιβλητικό βράχο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια στην Ελλάδα, αιχμαλωτίζοντας με δέος το βλέμμα του επισκέπτη.

  Η ανάβαση στο Μοναστήρι ήταν λίγο κουραστική, αλλά τον κόπο του ανηφορικού δρόμου αντάμειψε η μαγευτική θέα του Μοναστηριού, καθώς είναι χτισμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στον Χελμό, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού.

  Οι μαθητές περιηγήθηκαν, ξεναγήθηκαν από την κ. Κούτχια στους χώρους της Ιεράς Μονής και ενημερώθηκαν για την ίδρυση της Μονής και την θαυματουργική  εύρεση της Ιεράς Εικόνας. Επισκέφθηκανμε πολύ σεβασμό και κατάνυξη το Ιερό Σπήλαιο, όπου ανευρέθη η Πάνσεπτος Εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, φτιαγμένη από κερί και μαστίχι! Ενημερώθηκαν για την συντήρηση της εικόνας και την σημερινή της μορφή μετά από τις διασωστικές εργασίες της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού οι μαθητές ξεναγήθηκαν και γνώρισαν τον τόπο του μαρτυρίου των 22 μοναχών και όλου του προσωπικού της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στις 8 Δεκεμβρίου 1943, που αποτέλεσε και την αρχή του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.

 

Δεύτερη Στάση του Οδοιπορικού:  Τόπος Θυσίας – Λόφος Καππή:

Οι μαθητές μπαίνοντας στα ένδοξα Καλάβρυτα έρχονται αντιμέτωποι με το πιο σκληρό τόπο της θηριωδίας. Τον τόπο εκτέλεσης στο Λόφο Καππή.  Οι μαθητές έχοντας στα χέρια τους Φύλλα εργασίας για το Ολοκαύτωμα, δουλεύουν κατά ομάδες.  Μπαίνοντας στον Τόπο μαρτυρίου, αναζητούν στις μαρμάρινες στήλες τις ηλικίες των εκτελεσθέντων. Με κατευθυνόμενη παρατήρηση  και ανατροφοδότηση, ξεναγούνται παράλληλα στο χώρο. 

Οι μαθητές περιηγούνται στο χώρο και εντοπίζουν τα σύμβολα που μαρτυρούν το Ολοκαύτωμα, το Σταυρό, την τραγική ημερομηνία, τους τάφους. Παρατηρούν ιδιαίτερα το πέτρινο γλυπτό της Πονεμένης  μάνας, μητέρας, κόρης, αδερφής που πιστές στο χρέος απέναντι σε νεκρούς και ζωντανούς, οι μοναδικές αυτές γυναίκες, οι Καλαβρυτινές Μανάδες, με δύναμη περίσσια, με αξιοπρέπεια και μεγαλοσύνη δίδαξαν στα παιδιά τους την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Τους παρέδωσαν τις αρχές, τις αξίες και  τις παραδόσεις του τόπου, τον γενναίο και αξιοπρεπή τρόπο που ήξεραν να ζουν. Δεν δείλιασαν, δεν δίστασαν, με ήθος και σύνεση, πιστές στο καθήκον, έχτισαν την επόμενη ημέρα και ανέστησαν την Πόλη των Καλαβρύτων από τις στάχτες της. Πάλεψαν, άντεξαν και παρέδωσαν το μέλλον της πόλης. Αυτή είναι η Πονεμένη Καλαβρυτινή μάνα, το σύμβολο της πόλης των Καλαβρύτων!

Οι μαθητές αναζητούν τα μηνύματα που έχουν αποτυπωθεί στο λόφο εκτέλεσης, μηνύματα ειρήνης, που καλλιεργούν την αγάπη και το τέλος των πολέμων.   

 Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή της απαγγελίας του ποιήματος «Καλάβρυτα Η επέτειος του Θυμάμαι», από την κ. Κούτχια, ποίημα βραβευμένο με «Έπαινο Άθλον Ποίησις» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Γιάννης Κουτσοχέρας», για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου, γραμμένο μέσα στη σχολική τάξη της πόλης της Κορίνθου. 

Τρίτη στάση του Οδοιπορικού :  Δημοτικό Σχολείο- Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Οι μαθητές μας επισκεπτόμενοι το Δημοτικό Σχολείο των Καλαβρύτων διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό σχολείο, ένα σχολείο που στεγάζει τις τελευταίες μαρτυρικές ώρες του Καλαβρυτινού λαού. Η βιαιότητα, ο χωρισμός, ο αποχωρισμός, οι τελευταίες ματιές, τα τελευταία λόγια, ο εγκλεισμός, ο φόβος, η αγωνία, η απόγνωση, ο θάνατος αποτυπώνονται στους τοίχους του.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, δούλεψαν σε ομάδες στα φύλλα εργασίας, στις αίθουσες του Μουσείου. Στην πρώτη αίθουσα ζωντάνεψε η καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, καθώς και η σχολική ζωή των παιδιών πριν από τον πόλεμο, στη δεύτερη αίθουσα περιγράφεται η πολεμική περίοδος με χάρτες και φωτογραφίες της περιόδου αυτής, ενώ στην τρίτη και στην τέταρτη αίθουσα οι μαθητές αναζήτησαν και κατέγραψαν αντικείμενα που μαρτυρούν το Ολοκαύτωμα. Ολοκληρώνοντας την πέμπτη αίθουσα του Μουσείου, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από τις φωτογραφίες των εκτελεσθέντων. Στην αίθουσα αυτή βρίσκεται και τάφος του Ναζισμού, όπου κατέγραψαν τα μηνύματα του συμβολισμού αυτού και αποτύπωσαν σκέψεις και συναισθήματα.

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου οι μαθητές αναζήτησαν το  περίφημο γλυπτό και κατέγραψαν την τελευταία πράξη του Ολοκαυτώματος που στοίχειωσε για πολλά χρόνια  τον εναπομείναντα πληθυσμό, τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Μουσείο αξίζει να καταθέσουμε τα λόγια μιας μαθήτριας:

«…..Ποτέ πάλι τόσο αίμα, τόσα δάκρυα… τόσος πόνος και ορφάνια….

Μεγάλη η θυσία …Μεγάλη και αιώνια η δόξα…».

Αποφορτιστήκαμε ευχάριστα από το συγκινησιακό κλίμα, με απολαυστικό φαγητό και ξεκούραση στην πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει η εκκλησία με το χαρακτηριστικό σταματημένο ρολόι στην τραγική ώρα ολοκλήρωσης της θυσίας. 2.34’

Ο ενθουσιασμός των μαθητών και η ενεργός συμμετοχή τους, άνοιξε το δρόμο για νέες Διδακτικές επισκέψεις, αφού μέσα από αυτές αποδεικνύεται περίτρανα, ότι η διδασκαλία της Ιστορίας στους αυθεντικούς χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, παρέχουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία εκπαίδευσης, λειτουργούν ως εργαλεία Μνήμης, προβληματισμού, διαμόρφωσης ιστορικής συνείδησης, καλλιεργώντας πανανθρώπινες αξίες και μηνύματα ειρήνης, ανθρωπισμού, αγάπης και αλληλεγγύης! 

Σας ευχαριστούμε πολύ!