Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λουτρακίου, οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας που συμμετέχουν στον άξονα δράσης «Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών: Χτίζουμε ένα χαρούμενο σχολικό περιβάλλον με υγιή θεμέλια γνώσης και καλλιέργειας κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών», δίωρη ενημέρωση των μαθητών μας της Τρίτης (Γ΄) τάξης από διασώστες του ΕΚΑΒ Κορίνθου με θέμα «Πρώτες Βοήθειες - Βοηθώ τον συνάνθρωπο μου, αναλαμβάνω πρωτοβουλία, με γνώση».
Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, αρχικά, για τον σκοπό ίδρυσης του ΕΚΑΒ (το 1985), που είναι η παροχή άμεσης βοήθειας επείγουσας ιατρικής φροντίδας καθώς και για την οργάνωσή του, με τη συνεχή εκπαίδευση των διασωστών και την στελέχωση κινητων μονάδων διάσωσης (ασθενοφόρα, αεροπλάνα, ελικόπτερα). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο σχετικά πρόσφατο Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (Ε.Τ.Ι.Κ.) που δημιουργήθηκε για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε μεγάλο αριθμό θυμάτων λόγω φυσικών καταστροφών.
Έπειτα, παρουσιάστηκε η σειρά των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει όποιος χρειαστεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε συνάνθρωπό του (ΑΣΦΑΛΕΙΑà ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ με κλήση στο 166-ΕΚΑΒ ή στο 112-ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ à ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ).
Στη συνέχεια ακολούθησε αναλυτική και βιωματική, με τη συμμετοχή και μαθητών μας, επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις «γυρίσματος» της γλώσσας, επιληπτικής κρίσης, πνιγμού από ξένο σώμα, ρινορραγίας, αιμορραγίας λόγω κοψίματος.
Κυρίως όμως, η ενημέρωση
επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περιστατικό αιφνίδιας
καρδιακής ανακοπής, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η παροχή βοήθειας στα πρώτα
δέκα λεπτά, είναι κρίσιμη για την αποφυγή θανάτου ή εγκεφαλικής παράλυσης του
θύματος.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η χρήση απινιδωτή, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης αλλά και στο τέλος, απηύθυναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που οι διασώστες απάντησαν διεξοδικά, με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή των διασωστών να μεταδώσουν τις νέες πολύτιμες γνώσεις που έλαβαν και στις οικογένειές τους, ώστε να διαδοθεί και διαμορφωθεί στην Ελλάδα μία καλύτερη κουλτούρα παροχής πρώτων βοηθειών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με τα δυο μας χέρια μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή».