Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

       Την Παρασκευή , 17 Δεκεμβρίου 2024, μαθητές της Τρίτης (Γ΄) τάξης του Σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές τον κο Μανιφάβα Παναγιώτη ως αρχηγό και τις κες Βασιλοπούλου Γεωργία και Παπουτσή Βασιλική , πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Τρίπολη, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Αρχικά, επισκέφθηκαν την πλατεία Άρεως, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά  το ιστορικό άγαλμα του θρυλικού αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μέσα από μία σύντομη ξενάγηση από την καθηγήτρια κ,Βασιλοπούλου, αλλά και ντόπιους κατοίκους που αυτοβούλως προθυμοποιήθηκαν να μοιραστούν τις δικές τους σχετικές γνώσεις , οι μαθητές ενημερώθηκαν τόσο για την ιστορία του αγάλματος όσο και για την άλωση της Τριπολιτσάς(Τρίπολης) στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, γεγονός-σταθμό για την επιτυχή μετέπειτα εξέλιξη της επανάστασης. Άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον πώς το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο γλύπτη Φάνη Σακελλαρίου (καταγόμενο από τη Λαύκα Κορινθίας) στη Φλωρεντία το 1966 και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στην Τρίπολη , στις 26 Σεπτεμβρίου 1971, στα πλαίσια των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και για την απότιση φόρου τιμής στον πρωτεργάτη της, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η πληροφορία ότι στο βάθρο του μνημείου, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη , φυλάσσονται από το 1993, οπότε και μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο μνημείο της Στήλης Αρχιέρεων και Προκρίτων, τα ίδια τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 

       Στη συνέχεια, η ομάδα μαθητών και καθηγητών επισκέφθηκε το Πολεμικό Μουσείο Τριπόλεως, το οποίο κέρδισε το ενδιαφέρον όλων με τα μοναδικά εκθέματά του , απ’ όλες τις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ξεκινώντας από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θαύμασαν αποσπάσματα από έργα του Ρήγα Φεραίου, παραδοσιακές ενδυμασίες και όπλα της εποχής, χάρτες  και γκραβούρες φιλελλήνων, κυρίως του φιλέλληνα ζωγράφου Peter von Hesse και κυρίως το κέρινο νεκρικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη . Ακολούθησαν φωτογραφικό υλικό , στολές, όπλα, από τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο και τον Μικρασιατικό  Πόλεμο, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και την Γερμανική εισβολή, την τραγική περίοδο της Κατοχής και των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων αλλά και τις χαρούμενες στιγμές της Απελευθέρωσης, φτάνοντας μέχρι και την κυπριακή εισβολή και τραγωδία του 1974. Ξεχώρισαν ως εκθέματα που τράβηξαν την προσοχή των μαθητών η στολή του Βάσου(Βασίλη) Ασλάνογλου, υπάρχου στο θρυλικό υποβρύχιο  «Παπανικολής», η στολή και το ξίφος του Σάββα Κούνα , λοχαγού με καταγωγή από την Τρίπολη , που έπεσε ηρωικά στη μάχη των Λουτρών Σιδηροκάστρου (Γραμμή Μεταξά-οχυρά Ρούπελ), το αναμνηστικό μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως που απονεμήθηκε μετά θάνατον, στον Καλαμπόκα Αναστάσιο που ξεχώρισε στην  Ελληνική Αντίσταση ως κατάσκοπος, αλλά αποκαλύφθηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί, 4 μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν και εικαστικά έργα όπως ψηφιδωτό που απεικονίζει την Αγια-Σοφιά, ζωγραφικός πίνακας προς τιμήν του Γρηγόριου Βαλκανά, Έλληνα «καμικάζι» που θυσιάστηκε πέφτοντας πάνω σε ιταλικό καταδιωκτικό στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά και έργο από το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

           Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές μας παρακολούθησαν με σεβασμό και προσοχή τον ξεναγό του μουσείου, απευθύνοντας του συχνά και ερωτήσεις, δείχνοντας έτσι ενδιαφέρον να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στις νέα αυτή γνώση. Αφήνοντας το Μουσείο, καθηγητές και μαθητές  περιηγήθηκαν στο σύγχρονο και ταυτόχρονα ιστορικό κέντρο  της Τρίπολης, και αναχώρησαν έχοντας διδάξει και διδαχθεί αντίστοιχα ένα διαφορετικό και σπουδαίο μάθημα Ιστορίας.