Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Στις 21 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερήσια εξόρμηση στο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα μέσα στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: « Η διαχρονική αξία του νερού- Το Νερό σε κίνδυνο – Διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης». Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τους 30 μαθητές τμημάτων  Γ΄ και Β΄ γυμνασίου που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση και ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα από εργασίες και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Αρχηγός της εκδρομής ήταν η καθηγήτρια κ. Παπουτσή Βασιλική (υπεύθυνη του περιβαλλοντικού προγράμματος) με συνοδούς καθηγητές τον κ. Μανιφάβα Παναγιώτη και τον κ. Κουστένη Αθανάσιο.

 




     Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα προβάλλει τη σημασία του νερού και τη δύναμή του στην καθημερινότητα της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά πως λειτουργούσαν  μηχανήματα με την υδροκίνηση σε διάφορα επαγγέλματα της παραδοσιακής κοινωνίας. Με ξεναγό την υπεύθυνη του Μουσείου οι μαθητές περιηγήθηκαν και έμαθαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για επαγγέλματα που χάθηκαν ή εκσυγχρονίστηκαν που είχαν ως κινητήρια δύναμη το νερό. Στους χώρους αυτούς που έχουν ανακαινιστεί και συντηρούνται οι μαθητές γνώρισαν τη διαδικασία της νεροτριβής, του νερόμυλου, του βυρσοδεψίου, του μπαρουτόμυλου και της παραγωγής τσίπουρου. Με την ορμή του νερού που ερχόταν από μια από τις πηγές του Λούσιου ποταμού ήδη από τον 17ο αιώνα οι μαθητές είδαν πως ο νεροτριβιάρης έπλενε χωρίς σαπούνι τα βαριά υφαντά και υφάσματα των σπιτιών. Ηταν το αντίστοιχο σύγχρονο καθαριστήριο. Επίσης, είδαν πως άλεθε ο μυλωνάς τα σιτηρά και έφτιαχνε το αλεύρι. Στον χώρο του βυρσοδέψη είδαν δέρματα επεξεργασμένα ηλικίας 100 χρονών και είδαν τη διαδικασία επεξεργασίας των δερμάτων. Τέλος, είδαν έναν ιστορικό μπαρουτόμυλο που συνέβαλε στην παραγωγή μπαρουτιού για την επανάσταση του 1821.





      Η συμπεριφορά των μαθητών μέσα στον χώρο του Μουσείου και προς την ξεναγό ήταν πάρα πολύ ευπρεπής  και το ενδιαφέρον που έδειξαν ήταν πολύ μεγάλο. Οι μαθητές συμμετείχαν στην ξενάγηση μέσα από απορίες και με διάλογο με την ξεναγό.

      Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε στο γραφικό χωριό της Δημητσάνας με το οποίο ενθουσιάστηκαν οι μαθητές και ολοκληρώθηκε με ελεύθερη ώρα για φαγητό στην πόλη της Τρίπολης. 

 

Παπουτσή Βασιλική

ΠΕ 02